Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) 2 1
Înapoi la lista articole
Solicitarea FORT catre Guvernul Romaniei privind constituirea unui grup de lucru pentru metodologia restituirii unei cote parti din acciza din carburanti.

05.09.2017

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) a transmis astazi Guvernului Romaniei o solicitare privind constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui act normativ in vederea rambursarii unei cote din acciza incasata din carburanti catre transporturile comerciale. FORT considera ca numai o astfel de masura poate redresa incasarile la bugetul de stat, mentinand totodata competitivitatea sectorului de transporturi romanesti, sector aflat pe locul 6 in topul contribuitorilor, in raport cu ceilalti transportatori europeni.
In cazul in care si aceasta solicitare va fi tratata cu aceeasi lipsa de interes, ne vom afla in situatia in care, la solicitarea transportatorilor sa organizam ample manifestatii de protest.
Atasam prezentei informari, adresa transmisa Guvernului Romaniei.
Biroul de presa FORT
0729218111 
......
Iata textul adresei :

"Federatia Operatorilor Romani de Transport, membra a Patronatului National Roman
Nr 311/05.09.2017
Catre: Guvernul Romaniei
In atentia: Excelentei Sale, Domnul Prim MinistruMihai Tudose

Stimate Domnule Prim Ministru,
Transportatorii rutieri din Romania sunt din nou pusi intr-o situatie dificila odata cu adoptarea modificarilor privind acciza la carburant, in principal din cauza faptului ca nu pot transfera in tarifele prestate/km, influenta in costul operational.
Ne vom afla astfel in aceeasi situatie din perioada 2015-2017, respectiv cea in care transporturile rutiere internationale isi vor reloca alimentarile in afara Romaniei (unde recupereaza si TVA si parte din acciza) piata de consum „captiva” urmand sa diminueze investitii in flota, resursa umana si dezvoltare.
Prin piata „captiva” intelegem:
- transportul licentiat de marfuri desfasurat exclusiv pe teritoriul national cu vehicule >3,5 to
- transportul regulat de pasageri in trafic judetean
- transportul regulat de pasageri in trafic interjudetean
- transportul regulat special
- cursele ocazionale (turistice)
Va solicitam prin prezenta sa aprobati consitutirea unui grup de lucru format din specialisti ai ministerului de finante si reprezentanti ai patronatelor din transporturi, care sa elaboreze un proiect de act normativ pentru rambursarea unei cote din acciza pe motorina catre companiile de transport marfuri si pasageri ce alimenteaza pe teritoriul Romaniei, dupa modelul practicat in Belgia, Franța, Ungaria, Slovenia și Spania.
Prin adoptarea unei astfel de masuri, bugetul de stat urmeaza sa beneficieze de incasari mai mari, transportatorii romani vor continua sa fie competitivi si sa alimenteze pe teritoriul tarii noastre, concurenta loiala urmeaza sa creasca iar evaziunea fiscala si comertul ilicit cu motorina sa scada.
Statul poate avea totodata la dispozitie o statistica in timp real raportata alimentarilor cu carburanti si totodata la indemana insitutiilor de control, o oglinda vie a celor ce nu alimenteaza din zona accizabila insa desfasoara activitati de transport comercial.
In speranta unui raspuns favorabil, asteptand raspunsul dumneavoastra, va multumim anticipat.
Cu stima,
Augustin Hagiu - Presedinte
Federatia Operatorilor Romani de Transport"

Înapoi la lista articole