Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) 2 1
Înapoi la lista articole
comunicat de presa 24.06.2019

26.06.2019

Proiectul de OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane nu prejudiciaza drepturile elevilor din Romania, avand in vedere faptul ca reducerea de 50% a tarifului se acorda atat in cazut transportului local in comun, cat si in cazul transportului intern auto.

Legislatia in vigoare prevede clar faptul ca elevii și studenții din învățământul de stat și din învățământul particular acreditat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, în tot timpul anului calendaristic (art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 309/1996).

Prin urmare, eliminarea transportului judetean din sfera serviciilor publice nu va afecta drepturile si interesele elevilor, atat timp cat reducerea tarifului cu 50% se aplica indiferent de tipul de transport efectuat (local in comun sau intern auto).

In privinta drepturilor prevazute la art. 84 alin. (3) din Lg nr. 1/2011, in mod gresit se sustine faptul ca prin eliminarea obligatiei de serviciu public toti elevii din Romania vor fi nevoiti sa achite integral pretul abonamentelor de transport, atat timp cat legislatia nu prevede expres faptul ca tariful maxim este obligatoriu doar in cazul transportului local, ci se refera doar la elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, neexistand vreo referire la tipul de transport efectuat.

Astfel, intrarea in vigoare a OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane nu va produce efecte asupra drepturilor elevilor prevazute la dispozitiilor art. 84 alin. (3) din Lg nr. 1/2011, operatorii de transport fiind obligati in continuare sa aplice tarifele maximale prevazute de HG nr. 863/2016.

In privinta sustinerilor conform carora transportul judetean nu va mai reprezenta un serviciu public, fiind efectuat in regim de concurenta, fara implicarea statului, mentionam faptul ca statul, prin Consiliile Judetene, va fi implicat in continuare, avand atributii in ceea ce priveste stabilirea tarifului, dar si in ceea ce priveste controlul operatorilor de transport.

Biroul de presa F.O.R.T.

Înapoi la lista articole